Agenda 2018

Geen evenementen

Algemene informatie.

 

Contact en postadres.

Secretariaat V.V.B.

p/a Wichersstraat 5,

2241 LG Wassenaar.

Tel. 06-42910002

E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

IBAN NL18INGB0005659161

BIC INGBNL02A

INCASSO ID. NL44ZZZ404469190000

KvK 40446919

 

Voorschotense Visserij Belangen (Hsv V.V.B.)

Is opgericht op 2 november 1983 en aangesloten bij Sportvisserij Nederland (lid NOC*NSF), Federatie Sportvisserij Zuid West Nederland en Visstandbeheer Commissie (VBC) Rijnland. Wij nemen deel aan diversen bijeenkomsten van: Sportvisserij Nederland, Federatie Sportvisserij Zuid West Nederland, Hoogheemraadschap Rijnland, Visstandbeheer Commissie (VBC) Rijnland, Gemeente Voorschoten, Provincie Z.H. Wij monitoren en adviseren op gebied van (vis)waterkwaliteit.

Wat doet de V.V.B.

Uitgeven van Vispassen en vergunningen.

Behartigen en beschermen van onze belangen.

Controle op naleving visserijwet en bescherming visrechten.

Een Viscursus voor de jeugd van (10 t/m 13 jaar).

Een Jeugdkampioenschap (8 t/m 13 jaar) alleen voor jeugd uit Voorschoten en onze jeugdleden.

Visbestandbeheer en controle waterkwaliteit.

Een maandelijkse Nieuwsbrief op website.

 

Om te mogen vissen.

Is wettelijk bepaald, dat kinderen en volwassenen een visvergunning van “visrechthebbende” moeten bezitten. Hiervoor zijn de Vispassen ingevoerd (Jeugdvispas en Vispas) en een plaatselijke Jeugdvergunning. Met een (Jeugd)Vispas van de V.V.B. kunt U met twee hengels vissen in +/- 80% van alle wateren in Nederland, dit is natuurlijk alleen al een reden om lid te worden van Voorschotense Visserij Belangen. Voor het houden van wedstrijden dient U in bezit te zijn van een schriftelijke vergunning van de “Visrechthebbende” en een gemeentelijke Evenementen vergunning.

(Zie onder knop ‘Aanmelden’ -> Vergunningen).

 

Vissen, waar mag dit?

De nieuwe regel is: U moet aantonen dat U in dat water mag vissen.

De “Landelijke lijst van viswateren (het boekje) is tot en met 2018 geldig, inclusief de “Aanvullingslijst”, wat er daarna gaat gebeuren is koffiedik kijken. M.i.v. 2017 is de “Visplanner” wettelijk toegelaten. U kunt de App downloaden bij www.sportvisserijnederland.nl  Ook vindt U hierover informatie op de website onder de knop “Informatie”->Landelijk nieuws ->Visplanner. Als U gaat vissen, moet U het water opzoeken in de Landelijke lijst of op de “Visplanner”. Er zijn nog heel veel vissers die niet over een smartphone beschikken en daar zal toch iets op gevonden moeten worden. Vergeet vooral niet Uw Vispas en Uw ID card mee te nemen. Bij twijfel, bel even naar de bewuste vereniging, dat is goedkoper dan een bon.

Visrecht.

Wij huren het visrecht van alle aan de gemeente Voorschoten in eigendom toebehorende en bij de gemeente in beheer zijnde openbare wateren. Het visgebied wordt aan de westkant begrensd door de spoorlijn Leiden-Den Haag, aan de oostkant door de Vliet, aan de noordkant door het Korte Vliet kanaal en in het zuiden door een denkbeeldige lijn vanaf Rosenburgh-Wilgenlaan naar de Vliet.

Buiten dit visgebied is onze visvergunning niet geldig.

Zie verder onder knop ‘Viswater’ en onder de knop ‘Aanmelden’ -> vergunningen.

  

Wij behartigen Uw belangen.

Het bestuur heeft gemeend haar oorspronkelijke doelstelling, namelijk het behartigen en uitbreiden van de visserij mogelijkheden voor haar leden in Voorschoten te vergroten. Zo hebben wij in samenwerking met Gemeente Voorschoten op diverse plaatsen visplaatsen voor mindervaliden kunnen realiseren. In 2012 is Landgoed Rosenburgh gerenoveerd en zijn daar alle visplaatsen vernieuwd. Om de natuur te beschermen bent U verplicht om van deze visplaatsen gebruik te maken. Dit is ook de reden dat in het Voorsche park vlonders zijn geplaatst, hierdoor kunt U makkelijk bij het water komen. Behartigen van Uw belangen betekend ook dat wij regelmatig (laten) controleren op het hebben van de juiste vergunningen, zo kunt U een verenigingscontroleur, een Federatie BOA, Gemeentelijke Toezichthouders  en Politie aan het water verwachten.

Zie verder onder de knop ‘Vereniging’ ->Controles.

 

Jeugdviscursus (van 10 t/m 13 jaar).

Wij verzorgen sinds 1996 een viscursus voor de jeugd waarin wij trachten begrip te kweken voor een duurzaam gebruik van de natuur “op- in en langs” het water. Lesmateriaal krijgen wij van Sportvisserij Nederland (lid NOC*NSF). Deelnemende cursisten (maximaal 10) krijgen (tegen een kleine vergoeding) een starterset, bestaande uit een hengel, een koffer met klein materiaal en een Jeugdvergunning tot het eind van het jaar. Onze cursus is zo succesvol dat wij een maximum hebben vastgesteld. Les wordt gegeven door ervaren sportvissers. Zij krijgen onderricht in het specifiek omgaan met de vis maar ook in de onderwater flora en fauna. Ook wordt geleerd om te kunnen vissen met moderne vismaterialen, inclusief het maken van simmetjes en alles wat daarbij komt kijken. Om het aantrekkelijk te houden en interesse te kweken leggen wij het “hoe en waarom” uit. Na afloop van deze cursus moet de jeugd een examen afleggen waarna zij een heus diploma ontvangen. Wij zijn er trots op dat nog nooit een kind deze cursus zonder diploma heeft verlaten. Het is voor hun eigen veiligheid als zij een zwemdiploma bezitten en is het voor ons een geruststelling.

Zie verder onder knop ‘Kalender’ en onder de knop ‘Jeugd’.

Jeugdkampioenschap.

Voor de jeugd (8 t/m 13 jaar) organiseren wij al meer dan 25 jaar het Jeugdkampioenschap van Voorschoten. Het kampioenschap is aan het eind van de grote (school)vakantie. Deze wedstrijd is geheel gratis voor de jeugd uit Voorschoten en voor onze jeugdleden. Voor de plaatsen moet worden geloot en om het eerlijk te houden, ze mogen wel worden geholpen maar moet U daarna minimaal 1.5 mtr afstand houden. Normaal gesproken is er voor elk deelnemend kind een prijs. Het leuke van deze wedstrijd is dat de winnaar meestal een kind is die de jeugdcursus heeft gevolgd. Een grotere stimulatie om dit te blijven organiseren kunnen wij ons niet voorstellen. Het is voor hun eigen veiligheid als zij een zwemdiploma bezitten en is het voor ons een geruststelling.

Zie verder onder knop ‘Kalender’ en onder de knop ‘Jeugd’.

Visstandbeheer & Waterkwaliteit.

Sinds eind 2007 beschikt de V.V.B. weer over een gecertificeerd Visstand beheerder, deze is ook belast met waterkwaliteit. Begin 2008 is de V.V.B. weer gestart met het nemen van watermonsters, dit gebeurt negen keer per jaar, eerst op 10 en nu op 20 vaste plaatsen. We beschikken over moderne apparatuur waarmee het zuurstof, zuurgraad, temperatuur en het Geleidend vermogen (EGV) wordt gemeten.

Zie verder onder knop ‘Viswater’->Waterkwaliteit.

Duurzaam vissen.

Voorschotense Visserij Belangen gaat voor duurzaam vissen. Het gaat niet goed met de vis in Nederlandse wateren. Daar kunnen we met alle vissers wel wat aan doen, voorzichtig omgaan met de vis en zeker niet meenemen. Een meegenomen vis vang je maar één keer. In navolging van andere hengelsportverenigingen heeft de V.V.B. ook besloten dat er geen Leefnet of Bewaarzak mag worden gebruikt, dit is in het reglement vastgelegd. Voor wedstrijden wordt een uitzondering gemaakt, hierbij dient de vis direct gewogen/gemeten te worden en weer terug worden gezet zodat de vis geen nadelen ondervindt.

Heeft U nog een vraag over bovenstaande of is iets niet duidelijk, mail deze dan naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bel 06-42910002.

Wij geven zo snel mogelijk een antwoord, weten wij het niet dan zoeken wij dit voor U uit.